Friday, 23 December 2011

In Memories

Actually semalam 22hb genap sebulan seseorang yg sy hormati kembali ke rahmatullah... sy menganggap beliau mcm family sendiri... sy x sempat nk mengenali beliau dgn lebih rapat lg atas sbb faktor kesihatan... beliau di sah kan menghidap kanser lanjutan drpd kanser payu dara yg sebelum ini... agak terkejut, tp ini semua takdir & ketentuan Allah S.W.T. ape sahaja yg berlaku ada hikmah nya... agak terkilan sbb xdpt rasa masakan asam pedas beliau tp x mengapa sy redha :-) ... Al-Fatihah buat beliau... 






Awards!!!???


Hi, Salam semua... ble kita cite psl awards kt dunia ni ade mcm2 awards ade... x terkira byk nye hohooo.. kali ni bunyi agak poyo hohooo ;-p actually sy rase mcm pelik sgt sbb sy dpt award - anugerah pekerja cemerlang..what !!?? seriously dh la sy ni mmg nampak mcm org yg sememangnya x layak dpt kot... i wonder mcm mane la diorg pilih ye... klau dpt anugerah org paling kelakar ke bleh la terima jgk.. hahaa...

ok lah sok pas keje plk ade test shoot kt butik mama... sape2 yg xtau bleh search kt google ke atau cari web site butik 2.. sy personally mmg in love dgn scarf2 & dress2 kt butik 2... sgt cantik dan up to date... ape pn sy doakan yg terbaik utk semua org... amin...


Tuesday, 20 December 2011

Rahsia Terpendam


kita semua hanya manusia biasa yg byk kelemahan...mmg selama ni sy rahsia kn perkara ni dri semua org... xsemua tau perkara ni... tp skrg perkara ni bkn rahsia lg sbb ye lah kn dh jadi satu prob... org mula cari psl dgn perkara ni so kita pn xbleh la berdiam dri... ble ada pihak yg membangkit kan perkara ni & mengaitkan dgn kesilapan kerja mmg sy marah la... okey ye sy ngaku mmg sy ada Buta Warna tp utk kaler2 yg seakan2 2 tona warna... dlm medical check up waktu mula2 keje dlm 2 thn lepas mmg kantoi dlm color blind test... tp xde la doktor ckp smpai xbleh keje lgsung.. ble ade pihak yg bangkit kan benda ni baru2 ni mmg naik hangin la sbb ubatan2 skrg ni mmg xde nk differentiate by color dh... sume ubat same, org yg xbuta warna pn xbleh nk bezakan... company ubat skrg dh byk wat ubat dlm packaging blister & mcm2 shape & sizes... dh xde nk differentiate by colors lg... kesilapan sy masa dispense cuma salah baca tulisan je bkn salah pilih kaler ubat... mmg xbleh nak terima kenyataan pihak berkenaan... hina sgt ke org yg buta warna ni... igt dunia ktorg hitam putih je ke? ... jgn la judge org membabi buta je smpai buta hati...open ur heart & mind...jgn jd katak bwh tempurung... tukar mind set kolot2 tu... bukak mata utk org2 mcm ktorg ni...

i'm strong ^_^ peace

Di uji dgn dugaan & cabaran yg hebat~


Dlm 2-3 minggu ni mcm2 dugaan & cabaran besar yg ktorg kt farmasi hadapi... mmg tamparan hebat buat ktorg... mcm2 masalah dgn stok ubat yg xckup, org atasan, kekurangan staf... yg paling hebat pasal inj vitamin c... huh... bru je dept farmasi nk membangun dh dtg mcm2 masalah... kita terus di uji dgn dugaan demi dugaan...ade je benda yg bkn mslh besar xperlu kita pk sgt sbb klau kita pk sgt mmg stress la... kesian dgn kak ezzah, kak dina, tilla , kak aja & khai... ktorg byk bersabar dgn dugaan besar ini... yg xbleh blah bila benda kecik di perbesarkan.. kita semua pnt keje siang mlm, keje mcm ayam xde kepala... tp langsung x hargai...kitaorg bkn nk pujian tp at least diorg appreciate, hargai & pandang pengorbanan ktorg dlm wat keje yg byk...ble dh mcm ni semua org xde mood nk g keje...ak punye masalah check up lebih kurang 2thn lepas pn berbangkit & xmasuk akal langung!!! came on lah zaman tuk kaduk dlu bleh la nk differentiate ubat dgn kaler, zaman skrg sume pakai packaging blister xde nye nk gune kaler2 bagai... marah, geram, stress, rase nk nangis, rase nk berhenti keje sume ade... tp klau ikut kn kata hati, takut menyesal di kemudian hari.. mungkin ade hikmah disebalik setiap kejadian... ape yg patut kita buat juz bersabar & berdoa kpd Allah S.W.T 


 “Tawakal jalan terbaik hadapi dugaan hidup”

 

Allah SWT berfirman yang bermaksud:
“Dan sesungguhnya kami akan berikan cubaan kepada kamu dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa dan buah-buahan. Dan berikanlah berita gembira kepada orang yang sabar iaitu orang yang apabila ditimpa musibah mereka mengucapkan, Innalillahi Wainna Ilaihi Rajiun, maka itulah mendapat berkat dan rahmat daripada Tuhannya dan mereka itulah orang yang mendapat petunjuk.” (Surah al-Baqarah, ayat 155-157)
Sehebat mana ujian yang dihadapi hendaklah reda, bersyukur dan bertawakal kepada-Nya. Giatkan usaha dan berdoa supaya Allah memberikan petunjuk dan mengurniakan keadaan lebih baik daripada sebelum ini. Ucapkan syukur Alhamdulillah. Sekurang-kurangnya kita menyedari ketentuan nasib yang lebih baik dan senang berbanding mereka yang lebih susah drpd kita..

Wednesday, 14 December 2011

STRESS & BUSY






ermm...agak lame x update blog ni... skrg ni minggu yg terlalu bz dgn work load yg makin byk, patient yg makin hari makin ramai, kekurangan staff, xde rehat...ble dh mcm ni maka dgn erti kata lain nye akan stress.. mcm2 karenah org kena handle xkira la dgn patient atau org di tpt kerja.. dh stress2 plk bleh mengundang mcm2 penyakit, demam , darah tinggi... haiz... ape nk buat, byk dugaan di akhir2 thn ni, ikutkn hati nk lari / berhenti je tp ape pn kena sbr dan sbr sbb tuhan xkn dtg kn dugaan yg kita xbleh hadapi...makna nya insyallah segala dugaan yg dtg kita bleh hadapi...mmg bsr sgt dugaan ni...bleh giler di buat nye...


BUSY  +  STRESS + FRUST = HYPERTENSION-->PSY